Cuvé A+A z produkcie Karpatskej perly netreba zainteresovanej verejnosti nijako zvlášť predstavovať.Zaujímavá je však cesta,ktorou si toto víno muselo prejsť.Keď sme sedeli spolu s Robertom Cipressom v jeho rodinnej reštaurácii v Montalcine,bol horúci máj.To je zároveň to,čo mi toto víno asociuje.Pretože chuť vína môže takisto pripomínať zážitky a situácie,podobne ako hudba alebo vône a to je na tom to pekné.Spolu s chuťou sa objavia konkrétne tváre,ľudia,prostredie a pocity.
Nápad miešať svetové odrody,resp.vína spolu s talianskymi je Robertova špecialita a celý “wine circus”sa mu naozaj darí.Sledujem toto víno už naozaj dlho a treba povedať,že nie vždy mi jeho kondícia sedela.Ale to je vývoj vína,zrenie vo fľaši,ktoré môže mať svoje krivky.Pri nedávnom degustovaní sa to potvrdilo a plnosť chutí a vôní sa v ňom koncentruje naozaj v širokej škále.V nose pripomína zmes ľahko opraženého korenia,sekundárne teplý džem z lesných plodov.Na jazyku explózia vnemov,ktoré sa pri každom dúšku menia.Opulentnosť a extrakt vína sprevádza jemná pikantnosť,ale hlavne bobuľové ovocie,do ktorého sa dá zakusnúť.Veľmi harmonická kyselinka s nežným anízovým koncom až priviera oči.Naozaj pekný zážitok nielen k jedlu,ale aj takto sólo a zlatá medaila z Bruselu je už len naokraj satisfakciou.Ak máte možnosť toto víno ochutnať,nezaváhajte.Takto totiž chutí horúci máj v januári.